Sabtu, 30 November 2013

Anugerah Bola Sepak Kebangsaan 2013

Anugerah ini yang telah diadakan sejak 6 edisi yang lalu diwujudkan untuk mengiktiraf sumbangan pemain dan penyokong bagi sukan bola sepak iaitu sukan nombor satu di Malaysia.

Pada anugerah ini, sebanyak 13 kategori telah dipertandingkan dan pemenangnya dipilih berasaskan undian semua jurulatih dan pengurus pasukan Liga Super serta Liga Perdana. Manakala bagi kategori Pemain Paling Bernilai Supermokh ditentukan melalui undian tertinggi daripada 6 kategori yang dinyatakan.



Berikut adalah pemenang bagi kategori yang dipertandingkan:
  • Persatuan Terbaik: Persatuan Bola Sepak Terengganu (PBSNT)
  • Kelab Penyokong Terbaik: Kelab Penyokong Kelantan
  • Kelab Terbaik: Sime Darby FC
  • Jurulatih Terbaik: Dollah Salleh (Pahang FA)
  • Penjaga Gol Terbaik: Khairul Fahmi Che Mat (Kelantan FA)
  • Pemain Pertahanan Terbaik: Baihakki Khaizan (Lions XII)
  • Pemain Tengah Terbaik: Mohd Badhri Radzi @ Piya (Kelantan FA)
  • Penyerang Terbaik: Mohd Norfarhan Muhammad (Kelantan FA)
  • Pemain Import Terbaik: Marlon Alex James (ATM FA)
  • Anugerah SuperMokh: Mohd Badhri Radzi @ Piya (Kelantan FA)
  • Pemain Muda Terbaik: Junior Eldstal (Sarawak FA)
  • Anugerah Fairplay: PDRM FA
  • Pengadil Terbaik: Amir Mohammad
  • Anugerah Khas: Datuk Dell Akhbar Khan, Datuk Seri Ibrahim Saad, Datuk Seri Paul Mony dan Datuk Izzudin Ahmad.

Bila putus cinta dan Allah itu Maha Mengetahui

Bila kita dikecewakan oleh orang yang kita sayangi, mungkin kita patah hati dan merasa tiada hari esok untuk kita. Tapi percayalah, segala dugaan dan ketentuan itu datangnya dari Allah kerana Dia Maha Mengetahui. Mungkin dia bukan jodoh kita dan dia adalah orang yang salah untuk kita.

dari sudut pandang, putus cinta, Allah Maha Mengetahui

Ingatlah:

1) Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yang sentiasa mengharapkan pertolongan Allah.

2) Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya apabila kita bertemu jodoh yang sebenar, masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNya.

3) Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat menjadi penilai yang baik.

4) Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat kasih sayang yang terbaik khas untuk diri kita.

5) Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita sedar bahawa Allah Maha Pemurah dan Penyayang kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yang hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan.

6) Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yang tidak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.

7) Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita jadi manusia yang hebat jiwanya.

8) Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita lebih faham bahawa cinta yang terbaik hanya ada bersama Allah.

9) Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita lebih mengenali kehidupan yang tak selamanya kekal.




Isnin, 25 November 2013

Harimau Malaya dapat jurulatih baru

Akhirnya kau pergi jua, Datuk K.Rajagopal. Terima kasih kerana memberi sedikit memori indah buat kami penyokong Harimau Malaya dan terima kasih juga kerana kau telah mencalarkan nama Harimau Malaya dengan kalah di tangan pasukan kelab. Moga selepas ini ada kelab lain yang akan menerima mu, Rajagopal.....(hehehe macam poyo je statement aku ni..)

dari sudut pandang, Harimau Malaya, K.Rajagopal, kontrak, jurulatih baru

Dalam mesyuarat yang diadakan di Wisma FAM semalam, yang dipengerusikan oleh Presiden Sultan Ahmad Shah telah bersetuju untuk tidak menyambung kontrak Datuk K.Rajagopal yang akan tamat pada 31 Disember ini.

Datuk K. Rajagopal telah dilantik sebagai Ketua Jurulatih sejak 2009 lagi dan telah membawa Malaysia mendapatkan pingat emas Sukan SEA Laos 2009 dan juga menjuarai Piala AFF 2010.

Walaupun begitu pendekatannya yang suka melakukan eksperimen dan menggunakan pemain yang sama mengundang rasa kurang senang para penyokong Harimau Malaya.

Dalam mesyuarat ini juga, FAM bersetuju untuk menyambung kontrak Datuk Ong Kim Swee sebagai Ketua Jurulatih skuad bawah 23 tahun negara (Harimau Muda 'A') dan menamakan beliau sebagai jurulatih sementara Harimau Malaya sehingga FAM mendapatkan jurulatih baru bagi mengisi tempat Datuk K. Rajagopal.   

Darisudutpandang: Aku bersetuju sangat dengan tindakan FAM ini untuk tidak menyambung kontrak Rajagopal walaupun aku rasa sepatutnya Rajagopal dah dipecat semasa gagal mempertahankan Piala AFF 2012 tempohari.

Rekod Rajagopal sebagai Ketua Jurulatih Harimau Malaya tidaklah memberangsangkan kerana dalam 19 perlawanan sepanjang tahun hanya 2 perlawanan sahaja yang menang. Kalaulah Rajagopal ni melatih pasukan lain selain Malaysia, aku rasa dah lama dia dipecat..tak perlu tunggu sehingga kontraknya tamat, tapi mungkin sebab FAM sayang sangat kat dia kot...?

Lupakan pasal Rajagopal, dia dah jadi sejarah pun.....kita perlu melangkah dan mempertajamkan kembali taring dan kuku Harimau Malaya yang selama ini telah dipatahkan oleh Rajagopal. tapi siapakah yang akan memikul tugas tersebut??

Antara nama-nama yang disebut ialah:
  • Phillippe Troussier (bekas jurulatih Jepun)
  • Marcel Desailly (bekas kapten skuad juara Piala Dunia 1998 Perancis)
  • Radojko Avramovic (bekas jurulatih Singapura)
  • Dollah Salleh (bekas jurulatih Pahang, kini jurulatih PDRM)
  • Dato' Ong Kim Swee (Ketua Jurulatih Harimau Muda 'A')




Oh, Rajagopal apa yang kau buat

Sebenarnya aku dah malas nak cerita pasal pasukan bola sepak Malaysia ni sejak Malaysia kalah dan gagal mempertahankan Piala AFF tempohari. Walaupun begitu, aku tetap tak pernah 'miss' ke stadium jika ada perlawanan bola sepak yang melibatkan Malaysia...dan yang terakhir adalah ketika Malaysia tewas di tangan Qatar dengan 0-1 di Kelayakan Piala Asia baru-baru ini. Kalau ikutkan aku memang dah malas sangat untuk ke stadium untuk memberi sokongan kepada Harimau Malaya tetapi apa boleh buat demimu Malaysia terpaksa juga turun walaupun bukannya murah tiket untuk masuk ke stadium.

dari sudut pandang, Rajagobal, ultras malaya, bola sepak, kelayakan asiaBengang memang bengang lah bila dah kalah tapi apa boleh buat dah adat perlawanan macam tu...siapa yang berikan aksi yang terbaik dan yang menjaringkan gol..dialah yang menang. Namun begitu yang aku tak puas hati adalah tentang pengekalan jawatan K. Rajagopal semasa Malaysia gagal mempertahankan Piala AFF tempohari. Sepatutnya FAM dah pecat K. Rajagopal pada waktu tu......

Aku ingat lagi pada masa tu bila Malaysia tewas di tangan Singapura, Ultras Malaya berkumpul di depan bas pemain di Stadium Bukit Jalil meminta K. Rajagopal meletakkan jawatan sebagai pengendali pasukan bola sepak Malaysia dan perkara ini juga yang berlaku bila Malaysia tewas di tangan Qatar baru-baru ini.

Bagi pendapat aku, banyak perkara yang menjadi punca kepada kekalahan Malaysia antaranya ialah:

1. Pemilihan Pemain

K. Rajagopal hanya memilih pemain berdasarkan kepada hubungan baiknya tanpa melihat kepada prestasi semasa pemain tersebut. Jika diikutkan masih terdapat pemain yang lebih baik daripada apa yang K. Rajagopal pilih misalnya Nor Farhan, Badri Radhi, Indra Putra, Ashaari Samsudin dan sebagainya. Sepatutnya Safee Sali dah tak ada dalam senarai tersebut kerana di JDT sendiri pun Safee Sali bukan lagi pilihan utama termasuk juga Safiq Rahim.

Jika kita lihat di England, di Sepanyol, di Jerman dan sebagainya, pemain yang bermain untuk mewakili negara mereka datangnya daripada kelab utama di negara tersebut misalnya di England, pemain datangnya daripada Man. Utd, Liverpool, Chelsea dan Arsenal. Manakala di Sepanyol pula kebanyakan pemain yang dipilih datangnya daripada Kelab Barcelona dan juga Real Madrid tetapi di Malaysia kebanyakan pemain dipilih bukannya datang daripada pasukan yang mendominasi saingan liga. Sepatutnya lebih ramai pemain Kelantan, ATM dan juga Pahang yang dipilih untuk mewakili negara.

2. Taktikal

Sejak dulu lagi, aku tengok taktikal yang diserapkan oleh Rajagopal tidak pernah berubah. Cara permainan ketika menyerang masih sama seperti dulu dan ini memudahkan lawan membaca permainan. Mungkin sebab pemain yang sama sejak dulu maka sistem permainan pun sama atau Rajagopal sendiri tak ada idea lain...?

3. Pasukan eksperimen

Ayat 'eksperimen pemain' apabila kalah dalam perlawanan persahabatan sentiasa menjadi alasan Rajagobal. Mungkin juga Rajagopal masih bereksperimen dengan para pemainnya yang menyebabkan Malaysia kalah. Apa yang aku hairannya pemain yang dieksperimen adalah pemain yang sama. Apa hal tu....?

Kita tinggalkan punca-punca kekalahan pasukan Malaysia ni sebab ianya dah berlalupun. Apa yang penting sekarang adalah persedian untuk perlawanan terakhir yang akan datang menentang Yaman dengan jaringan gol yang banyak.

Agak-agaknya mampu tak kita?







Ahad, 24 November 2013

Liga Super Malaysia 2014: Senarai pemain Selangor

Selangor atau dikenali dengan Red Giant bukan lagi pasukan yang kuat seperti dulu yang mendominasi setiap piala yang ditandingi. Hasrat untuk memburu angka '33' sejak 2 musim lepas masih tidak kesampaian.

Setelah kehilangan beberapa pemain bintang dalam pasukan, hasrat untuk memenuhi impian '33' pada musim depan agak kabur, namun pihak pengurusan telah berjaya memancing beberapa pemain bintang daripada pasukan lain bagi memperkuatkan pasukan the red giant ini bagi musim Liga Super 2014 yang akan bermula pada Januari depan.

Berikut adalah pemain yang dikatakan akan bermain untuk 'The Red Giant' pada musim depan:


dari sudut pandang, selangor, pemain, bola sepak, penghijrahan, Liga Malaysia 2014

Ketua Jurulatih
  • Mehmet Durakovic (Melbourne Victory FC)
Penjaga Gol
  • Farizal Marlias (Perak FA) (signed) 
  • Hamsani Ahmad (Negeri Sembilan FA) (signed)
  • Mohd Fairul Azwan Shahrullai (signed)
Pertahanan
  • Mohd Bunyamin Umar (signed)
  • Muhd Shahrom Abdul Kalam (signed)
  • Mohd Azmi Muslim (signed)
  • Mohd Faizul Asraf Mahadi
  • Muhd Nazri Ahmad (signed)
  • Mohd Rizal Fahmi Abdul Rosid (Kelantan FA) (signed)
  • Mohd Fitri Shazwan Raduwan (signed)
  • Zaiful Abdul Hakim
  • Mohd Rafiq Shah Mohd Zaim
  • Adam Griffiths (Import, Sydney FC)
Pemain Tengah
  • Mohd Shakir Shaari (Kelantan FA) (signed)
  • S. Kunanlan (signed)
  • Abdul Shukor Jusoh (signed)
  • K. Gurusamy (signed)
  • Mohd Raimi Mohd Nor (signed)
  • S. Veenod (signed)
  • Saiful Hasnor Mohd Raffi
  • Muhammad Hardee Shamsuri
Penyerang
  • Thamil Arasu Ambumamee (Harimau Muda 'A') (signed)
  • Afiq Azmi
  • Mohd Ramzul Zahini Adenan
  • Ahmad Hazwan Bakri (signed)
  • Abdul Hadi Yahya
(signed) : Pemain yang telah menandatangani kontrak untuk bermain dengan Selangor 'The Red Giant' bagi musim 2014.

Jika terdapat kesilapan di dalam senarai ini, sila berikan komen. Terima kasih.

Kemaskini: 23 Nov 2013




Selasa, 19 November 2013

Liga Super Malaysia 2014: Senarai pemain Johor Darul Takzim (JDT)

Johor Darul Takzim (JDT) atau dikenali dengan nama Harimau Selatan dengan motto 'Luaskan Kuasamu' begitu berhasrat untuk menguasai semua piala yang dipertandingkan dalam liga Malaysia selepas gagal pada musim lepas.

Untuk menghadapi musim Liga Super Malaysia 2014, JDT telah berbelanja besar untuk mencapai hasrat tersebut dengan menawarkan tempat dan gaji yang tinggi buat para pemain bertaraf bintang dalam liga ini. Disebabkan itu, JDT boleh dikenali juga sebagai Manchester City Malaysia kerana dapat menghimpunkan pemain terbaik di dalam pasukannya.

Berikut adalah senarai pemain yang akan memperkuatkan pasukan Johor Darul Takzim (JDT) bagi menghadapi musim Liga Super Malaysia 2014.


dari sudut pandang, Johor Darul Takzim, JDT, Luaskan Kuasa mu

Ketua Jurulatih
  • Cesar Ferrando Jimenez (Atletico Madrid)
Penjaga Gol
  • Norazlan Razali (Selangor FA) (signed)
  • Muhammad Al-Hafiz Hamzah (signed)
  • Mohd Izham Tarmizi Roslan (Harimau Muda 'A') (signed)
Pertahanan
  • Mohammad Fadhli Mohammad Shas (Harimau Muda 'A') (signed) 
  • Azizi Mat Rose (Kelantan FA) (signed)
  • S. Subramaniam (Kelantan FA) (signed)
  • Mohd Aidil Zafuan Abdul Radzak (signed)
  • Mahali Jasuli (Selangor FA)  (signed)
  • Mohd Asraruddin Putra Omar (Selangor FA) (signed)
  • Mohd Izuan Jaruddin (signed)
  • Mohd Daudsu Jamaluddin (Kelantan FA) (signed)
Pemain Tengah
  • Mohd Amirul Hadi Zainal (Pahang FA) (signed)
  • Jasazrin Jamaluddin (signed)
  • Mohd Syakir Shaari (Kelantan FA) (signed)
  • Mohd Hadin Azman (signed)
  • Muhammad Akram Mahinan (signed)
  • Mohd Nurul Azwan Roya (signed)
  • Harris Harun (Import, Lions Xll) (signed)
  • Pablo Cesar Aimar Giordano (Import, Benfica FC) (signed)
  • Mohd Irfan Fazail (Harimau Muda 'A') (signed)
  • Mohd Syafiq Rahim (signed)
  • Mohd Nazrin Mohd Nawi (Negeri Sembilan FA) (signed)
Penyerang
  • Norshahrul Idlan Talaha (signed)
  • Mohd Amri Yahyah (Selangor FA) (signed)
  • Braulio Nobrega Rodriquez (Import, Zaragoza FC) (signed)
  • Safee Sali
(signed) : Pemain yang telah menandatangani kontrak untuk bermain dengan Johor Darul Takzim (JDT) bagi musim 2014

Kemaskini: 21 Nov 2013

Jika terdapat kesilapan dalam senarai ini, sila berikan komen. Terima kasih

Ahad, 17 November 2013

Liga Super Malaysia 2014: Senarai pemain pasukan T Team (The Titans)

Berikut adalah jangkaan senarai pemain bola sepak Terengganu T Team yang akan memperkuatkan cabaran pasukan untuk musim Liga Malaysia 2014.

Senarai ini akan dikemaskini sehinggalah pengumuman rasmi dibuat oleh pihak pengurusan T.Team.


dari sudut pandang, senarai pemain pasukan T Team 2014

Ketua Jurulatih
  • Azrai Khor Abdullah (Bekas Ketua Jurulatih Pasukan Perak)
Penjaga Gol
  • Mohd Iqbal Suhaimi
  • Mohd shahril Saa'ri (Sabah FA) (signed)
  • Suhardi Albi (signed)
Pertahanan
  • Mohd Marzuki Yusof (signed)
  • Mohd Syuhairan Zainal (signed)
  • Mohammad Faizal Mohammad (Terengganu FA) (signed)
  • Shamsul Kamal Mohammad
  • Muhammad Sharin Sapien
  • Mohd Shazlan Alias
  • Mohd Hasbullah Awang (signed)
  • Mohd Hassan Basri (signed)
  • Mohd Aizulridzwan Razali
  • Nuraliff Zainal Abidin (signed)
  • G. Mahathevan
  • Fabio Flor de Azevedo (Import, Busaiteen club) (signed) 
Pemain Tengah
  • Mohd Faiz Subri (Kelantan FA) (signed)
  • Isma Aliff Mohd Salim
  • Mat Saiful Mohammad
  • Badrul Hisyam Morris (signed)
  • Azrul Hazran Amiluddin (signed)
  • Shafuan Adli Shaari
  • Mohammad Naim Zakaria (signed)
  • Ahmad Thakiyuddin Roslan (signed)
  • Mohammad Hafizan Talib
  • Muhamad Hazwan Rahman (KL FA) (signed)
  • Alto Linus (Sabah FA) (signed)
Penyerang
  • Patrich Steve Wanggai (Import, Persipura Jayapura FA, Indonesia) (signed)
  • Mohd Muinuddin Mokhtar (signed)
  • Mohd Yusri Abas
(signed) : Pemain yang telah menandatangani kontrak untuk bermain dengan T Team bagi musim 2014

Kemaskini: 27 Nov.2013

Sila berikan komen anda jika senarai ini terdapat kesilapan. Terima kasih.



Jumaat, 15 November 2013

Liga Super Malaysia 2014: Senarai pemain bola sepak Terengganu

Berikut adalah jangkaan senarai pemain bola sepak Terengganu yang akan memperkuatkan cabaran pasukan untuk musim Liga Malaysia 2014.

Senarai ini akan dikemaskinikan dari semasa ke semasa sehinggalah pengumuman rasmi dikeluarkan oleh pihak Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT).




Ketua Jurulatih
  • Haji Abdul Rahman Ibrahim (Selangor PKNS)
Penolong Jurulatih
  • Ahmad Yusof
Penjaga Gol
  • Mohd Sarbinee Allawee Ramli (Selangor) (signed)
  • Mohd Sharmiza Yusof  (signed)
  • Mohd Izzudin Muhd Hussain (Piala Presiden)  (signed)
Pertahanan
  • Mohd Nor Hakim Hassan (Selangor PKNS)  (signed)
  • Hasmizan Kamaruddin  (signed)
  • Mohd Zubir Azmi  (signed)
  • Maslizam Mohamad (T Team)  (signed)
  • Vincent Bikana (Import)  (signed)
  • Mohd Muhaimin Omar  (signed)
  • Nik Zul Aziz Nawawi  (signed)
  • Azlan Zainal (Selangor PKNS)  (signed)
  • Nasril Izzat Jalil (signed)
Pemain Tengah
  • Zairo Anuar Zailani (Kelantan)  (signed)
  • Ismail Faruqi Asha'ri  (signed)
  • Ahmad Nordin Alias  (signed)
  • Mohd Ashaari Shamsuddin  (signed)
  • Mohd Nor Farhan Mohammad (Kelantan)  (signed)
  • Mohd Fakrulrazi Musa  (signed)
  • Khairul Ramadhan  (signed)
  • Mario Karlovic (Import, Persebaya Surabaya FC) (signed)
  • Mohd Faiz Subri (Kelantan) (signed)
Penyerang
  • Abdul Manaf Mamat  (signed)
  • Izzaq Faris Ramlan (Harimau Muda A)  (signed)
  • Marcio Souza Da Silva (Import, Persib Bandung) (signed)
  • Barry Mamadou Hady (Import, South china, From Guinea) (signed)
Bagi pemain import pula, ada beberapa pemain yang sedang diuji daripada Jepun dan Negeria dan ianya belum diputuskan lagi oleh pihak pengurusan.

Jika terdapat kesilapan, sila berikan maklumbalas.

Kemaskini: 10 Januari 2014

 (signed): Pemain yang telah menandatangani kontrak bersama dengan Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT)



Khamis, 14 November 2013

Liga Super Malaysia 2014: Senarai penuh pemain Kelantan TRW

Berikut adalah jangkaan senarai pemain Kelantan yang akan memperkuatkan cabaran Kelantan (The Red Warriors, TRW) untuk musim Liga Malaysia 2014.

Senarai ini berdasarkan kepada pengumuman pemain sendiri dan juga desas-desus yang bertiup dilaman sesawang dan senarai ini akan dikemaskini dari semasa ke semasa sehinggalah pengumuman rasmi oleh penasihat bola sepak Kelantan iaitu Tan Sri Annuar Musa.


Ketua Jurulatih
  • Steve Darby (Bekas pengurus pasukan Perak)
Penolong Jurulatih
  • Zahasmi Ismail
  • Hashim Mustapha
Penjaga Gol
  • Khairul Fahmi Che Mat  (signed)
  • Mohd Shahrizan Ismail (signed)
  • Muhammad Syazwan Yusof (signed)
Pertahanan
  • Nik Mohd Shahrul Azim Abd Halim Azim (signed)
  • Obinna Nwaneri (pemain import, Nigeria) (signed)
  • Tuan Mohd Faim Tuan Zainal Abidin (signed)
  • Zairul Fitree Ishak (signed)
  • Mohd. Farisham Ismail (signed)
  • Mohd Abdul Aziz Ismail  (signed)
  • Mohd Nazri Ahmad (Johor DT) (signed)
  • Muhamad Aizat Jaini (signed)
  • Lim Choon Wee (signed)
Pemain Tengah
  • Mohd Badhri Radzi@Piya (Ketua Pasukan) (signed)
  • Mohd Faiz Suhaimi (Piala Presiden, Kelantan) (signed)
  • Faizol Nazlin Sayuti (Piala Presiden, Kelantan) (signed)
  • Mohamed Ali Abu El Yazid Shawky (Import, Al Naft FC (Mesir)) (signed)
  • Wan Zaharulnizam Wan Zakaria (Harimau Muda A) (signed)
  • Mohd Amar Rohidan (Felda United FC) (signed)
  • Tengku Hasbullah Raja Hassan (Kedah FA) (signed)
Penyerang
  • Mohd Khairul Izuan Rosli (signed)
  • Famirul Asraf Sayuti (signed)
  • Francis Forkey Doe (bekas pemain import Selangor dari Liberia) (signed)
  • Ahmad Shakir Md. Ali (Negeri Sembilan) (signed)
  • Ahmad Fakri Saarani (signed)
  • Mohammed Mahmoud Ghaddar (Import, Felda United) (signed)
Jika terdapat kesilapan dalam senarai ini, sila berikan komen anda.

Kemaskini: 07/01/2014

Ahad, 10 November 2013

Khairy Jamaluddin menang di Shout! 2013

Menteri Belia dan Sukan Malaysia yang baru dilantik, iaitu Khairi Jamaluddin yang dilihat semakin popular di kalangan anak muda kini telah memenangi anugerah Wired Celebrity Award 2013 menerusi akaun twitternya @khairykj. Anugerah shout! 2013 ini telah diadakan semalam di Stadium Putra Bukit Jalil.

Antara pemenang yang lain:

Ultimate shout Award: Joe Flizzow
Popstar Award: Hafiz
Power Vocal Award: Hafiz
Best New Act. Award: Jay Walia
Flava Award: Mizz Nina & Jay Park
Rockstar Award: Bunkface
Best on Screen Chemistry Award: Zizan & Johan
Favourite TV Program Award: Versus 2
Coolest Radio Announcer Award: Fara Fauzana
Favourite Radio Show Award: Johara Pagi Era
Hot Chick Award: Nur Fazura
Hot Guy Award: Aaron Aziz
Shout! Aloud Award: Matluthfi90





Sabtu, 9 November 2013

Piya: Keranamu The Red Warriors (TRW)

Segala teka-teki selama ini berkenaan penghijrahan kapten 'marvel' ini, Badhri Radzi atau Piya, akhirnya terjawab dan telah menyebabkan 7 pasukan yang menagih khidmatnya telah mengigit jari.

dari, sudut, pandang, piya, kapten, kelantan, trw, hijrahTernyata kesetiaan beliau terhadap negeri kelahirannya menyebabkan beliau menolak tawaran yang lebih lumayan untuk kekal bermain untuk Kelantan dalam Liga Malaysia untuk musim depan.

"Saya dilahirkan di Kelantan, darah yang mengalir dalam badan saya adalah darah Kelantan dan saya sanggup mengorbankan kerjaya saya untuk bumi Kelantan," kata Piya.

"Mengapa saya akan terus kekal bersama 'The Red Warriors?, seperti saya katakan sebelum ini, bermain di tempat orang tidak sama dengan padang keramat di Stadium Sultan Muhammad, ibarat hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri."

Darisudutpandang: Alangkah bagus jika setiap pemain bola sepak mempunyai semangat kenegerian seperti Piya ini kerana ianya mampu mempertingkatkan mutu bola sepak negeri. Namun begitu, era bola sepak profesional mungkin menjadikan para pemain melupakan rasa kesetian kepada negeri kelahiran kerana faktor gaji yang ditawarkan serta cara pengurusan persatuan bola sepak negeri sebagai majikan para pemain diuruskan.








Jumaat, 8 November 2013

Norfarhan 'Ben 10' ke JDT kerana Annuar Musa

Pemain bola sepak kelahiran Terengganu yang menabur jasanya di Kelantan dan lebih dikenali dengan panggilan 'Ben 10' mengesahkan yang dia akan bermain untuk Johor Darul Takzim pada musim Liga Malaysia 2014.

dari, sudut, pandang, Ben 10, Norfarhan, Terengganu, Johor Darul Takzim, Kelantan, berhijrahDengan penjelasan tersebut, Norfarhan telah menamatkan segala spekulasi selama ini yang mengaitkan beliau untuk bermain di negeri kelahirannya Terengganu.

Menurut 'Ben 10', keputusan tersebut diambil beliau selepas arkitek pembangunan bola sepak Kelantan yang juga Penasihat Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa gagal mengotakan janji yang telah dipersetujui bersama dan telah menyenaraikan nama beliau antara 12 pemain Kelantan (The Red Warrior, TRW) yang akan berhijrah tahun depan di laman muka buku (Facebook).

"Saya akui pernah berunding dengan Johor Darul Takzim (JDT), namun pada masa yang sama saya masih menyimpan hasrat untuk kekal bersama TRW kerana mahu menebus kekecewaan gagal mempertahankan Piala Malaysia tahun depan, namun terkejut apabila Tan Sri menyenaraikan nama saya antara pemain yang akan berhijrah"

"Saya mungkin akan bermain dengan JDT untuk tempoh 1 hingga 2 tahun dan sedia untuk kembali ke pangkuan TRW kerana banyak kenangan indah saya bersama pasukan ini, malah saya dapat menjulang semua trofi ketika bersama pasukan ini", tambah Norfarhan lagi.

Selain Norfarhan, nama lain yang tersenarai untuk berpindah adalah:

  • Indra Putra Mahayuddin (Felda United)
  • Daudsu Jamaluddin (Johor Darul Takzim)
  • Syakir Shaari (Selangor)
  • Azizi Mat Rose (Johor Darul Takzim)
  • S. Subramaniam (Johor Darul Takzim)
  • Rizal Fahmi Rosid (Selangor)
  • Izuan Salahuddin (Sime Darby)
  • Faiz Subri (T Team)
  • Zairo Annuar Zailani (Terengganu)
  • Haris Safuan Kamal (Felda United)
  • K. Nanthakumar (Negeri Sembilan)


Darisudutpandang: Selamat maju jaya buat Norfarhan. Mungkin sebagai penyokong bola sepak Terengganu, aku agak kecewa dengan keputusan yang di ambil oleh Norfarhan ini kerana aku ingatkan beliau akan bermain untuk menguatkan pasukan negeri kelahiran beliau iaitu Terengganu. Namun aku percaya sebagai pemain profesional yang menjadikan bola sepak sebagai mata pencarian, keputusan yang diambil oleh beliau adalah tepat kerana gaji yang ditawarkan mungkin lebih tinggi jika beliau bermain untuk Terengganu.

Dengan keputusan ini juga aku percaya, ianya sebagai satu tamparan buat pengurusan Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT)yang baru, yang bercita-cita untuk membawa pulang pemain kelahiran Terengganu untuk bermain mewakili negeri sendiri.


Rabu, 6 November 2013

Pahang menang Piala Malaysia kerana bomoh

Betul ke ada bomoh yang begitu handal yang boleh menyebabkan satu-satu pasukan menang piala? Inilah dakwaan daripada sesetengah pihak yang mendakwa pasukan Bola Sepak Pahang telah menggunakan bomoh untuk memenangi Piala Malaysia ketika menentang Kelantan tempohari.

dari, sudut, pandang, pahang, Kelantan, bomoh, Piala Malaysia, menangIni adalah dakwaan yang tersebar di dalam Facebook (FB) yang dirakam melalui televisyen pada separuh masa kedua perlawanan itu. Penjaga gol Pahang, Mohd Khairul Azahan, 24, dilihat berada di sebelah kiri gawang gol dan pada masa sama, ada satu petak merah di tengah gawang yang kononnya lokasi kedudukan makhluk halus itu.

Mengulas perkara itu: 

Mohd. Khairul Azahan mengakui terkejut apabila dimaklumkan kononnya ada makhluk halus ditugaskan menutup pintu gol daripada dibolosi sehingga Pahang muncul juara musim ini.

Dia yakin peminat bola sepak tidak terpengaruh dengan sebarang dakwaan yang tidak berasas itu.

Khairul Azahan berkata lagi, "Saya berpendapat pihak yang menyebarkan cerita ini tidak lebih daripada individu nakal yang cuba mengambil kesempatan menghangatkan lagi kejayaan Pahang menjulang Piala Malaysia musim ini."

Darisudutpandang: Jika betul ada bomoh yang sehebat ini, Pasukan Bola Sepak Malaysia perlu mendapatkan pertolongan bomoh ini untuk layak ke Piala Asia nanti kerana kedudukan pasukan kita bagai dihujung tanduk. Kalau boleh bawa sekali ke Bahrain nanti......




Selasa, 5 November 2013

Kementerian Pelajaran: Lembabnya sistem PPBS

Cakap dan tegur sampai berbuih mulut pun korang bukannya peduli pasal masalah guru ni. Apa yang korang rasa bagus kat luar negera langsung korang nak 'apply' kat Malaysia tapi sebelum tu tengoklah dulu sistem dan kemampuan kita di Malaysia ni.

dari, sudut, pandang, SPPBS, kementerian, pelajaran, lembab, susahkan, guru, cikgu
Boleh nampak betapa lembabnya sistem ini 
Ehh...apa marah-marah ni? Maaflah...aku bukan marah pun sebenarnya aku nak tegur dengan nada yang kasar sikit pasal Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS) ni.

Bukannya sebab sistem ni tak bagus tapi disebabkan penggunaan sistem memasukkan datanya yang lembab kerana beban data semasa. Sistem Pangkalan Data yang lembab dan selalu 'hanged' menyebabkan para guru yang cuba untuk memasukkan data mengambil masa yang lama sehingga ada guru yang terpaksa bangun pukul 2,3 pagi semata-mata untuk memasukkan data ke dalam Sistem Pangkalan Data kerana pada waktu ini sistem ini agak ok.

Aku ada terima WhatsApp dari seorang kawan yang mempersendakan sistem PPBS ini dengan satu soalan, dan soalan itu berbunyi:

S: Apakah yang paling lembab berjalan?
A: Kura-kura
B: Biawak Komodo
C: Arnab
D: Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS)

Aku tak tahulah syarikat mana yang dapat tender untuk menyediakan sistem PPBS ini (Dapat kat syarikat kroni ke,? SPRM tolonglah check)Takkan lah pihak Kementerian tak kaji dan lihat dahulu tentang keupayaan Sistem Pangkalan Data ini sebelum ianya diwajibkan kepada semua guru untuk mengisi data ke dalam sistem ini. Mana perginya Timbalan Menteri berbangsa India yang sibuk-sibuk pasal korban di Sekolah? Pada ko sibuk pasal hal korban ni, baik ko sibuk dan bantu guru bagi menyelesaikan masalah ni.

Janganlah disebabkan para guru membuat bantahan dan aduan tentang sistem ini dikatakan guru itu malas, tapi sebenarnya koranglah yang berada di Kementerian dan Pejabat Pendidikan yang malas sebab tak kaji dulu kesesuaian sistem ini di Malaysia. Ikut suka korang jer nak buat.

Sepatutnya korang kenalah dulu pertingkatkan Pangkalan Data ni supaya dapat menampung ratusan ribu guru yang masuk ke dalam sistem ini secara serentak...(takkan ini pun aku kena ajar...kata belajar tinggi) barulah korang wajibkan kepada guru-guru untuk menggunakan sistem PPBS ini.

Kementerian Pelajaran sudah ada 2 orang Menteri, sepatutnya dengan 2 orang Menteri ni dapatlah fikir dan buat keputusan dengan baik sebab dah ada 2 kepala dan 2 otak yang boleh memberikan idea-idea yang bernas disamping dibantu dengan Timbalan Menteri berbangsa India (yang entah apa-apa) dan yang berbangsa Cina, juga bijak pandai di Kementerian.

Janganlah disebabkan korang nak buat perubahan, korang bebankan lagi tugas-tugas guru yang sedia terbeban. Padahal yang korang bebankan itu bukannya tugas hakiki dia orang. Korang kata nakkan kecemerlangan tapi macamana guru-guru nak tumpukan kepada para pelajar jika tugas guru sudah terbeban dengan tugas pengkeranian.

Fikir-fikirkan......






Putihnya betis perempuan ni

Ada yang putih, ada sawo matang dan ada yang hitam, ada yang bunting padi dan ada yang kurus melidi. Itulah yang aku dapat lihat setiap pagi dan petang, warna betis orang perempuan dan bentuknya. Ehh....aku ni kaki mengendap ker? Bukanlah....korang kena baca sampai habis dulu artikel aku ni sebelum korang 'judge' aku macam tu.....

dari sudut pandang, betis perempuan, seksi, naik, motosikal
kan bagus kalau pakai macam ini
Tempat korang aku tak tahulah, tapi aku yang tinggal di bandar besar macam di Kuala Lumpur ni, setiap pagi dan petang dapat lihat betis orang perempuan...percuma tu tak perlu pergi mengendap pun. Berdosa....memang berdosa..tapi nak buat macam mana..perempuan tu dah nak tunjuk...

Kalau aku bernasib baik dapatlah tengok bukan saja betis tapi paha pun boleh nampak...Astafirullah.

Kepada yang masih tak faham tu, baiklah aku terangkan..

Perkara macam ni aku rasa korangpun sentiasa nampak iaitu perempuan yang naik motosikal dengan memakai baju kurung...kalau kain baju kurung tu ketat lagilah boleh nampak sampai ke paha tu..(tak perlulah aku terangkan kenapa..korang tahu sendirilah...)

Perempuan ni pun satu..dah tahu naik motorsikal tu pakailah seluar ke atau kalau nak juga pakai kain tu..pakailah seluar kat dalam...jadi bila terkangkang naik motosikal tu tak lah nampak betis. Yang aku hairan juga ialah kenapa suami dia tak tegur perkara macam tu...bukan ke betis tu juga adalah aurat.

Kalau tak nak fikir pasal aurat, fikirlah juga tentang keselamatan...kot-kot nanti kalau terjatuh atau kemalangan tu...adalah juga benda yang boleh 'protect' daripada terluka.

Jadinya kepada korang yang baca artikel aku ni dan selalu naik motosikal dengan suami tolonglah lakukan perubahan..jangan bagi orang free tengok betis korang....dan kepada suami pula tolonglah nasihati isteri korang supaya lebih bersopan ketika naik motosikal jangan bagi orang lelaki lain tengok betis isteri korang.



Jumaat, 1 November 2013

Johan As'ari ingin melamar Shila Amzah

Ramai wanita telah dikaitkan sebagai kekasih Johan As'ari. Selepas Nabila Huda dan ramai lagi wanita kini giliran Shila Amzah pula dikaitkan dengan beliau. Manakala bagi Shila Amzah pula selepas hubungannya dengan pelakon Shahnaaz Ahmad mendapat tentangan keluarga, ramai peminat beliau tertanya-tanya siapakah lelaki yang mendiami hatinya sekarang ini.


dari sudut pandang, shila amzah, johan as'ari, bercinta, jodohBerhubung dengan gosip tersebut, Shila Amzah mengatakan yang beliau tidak akan menolak seandainya Johan As'ari adalah jodoh beliau.

Ikuti pengakuan beliau:

"Saya tidak menolak jika seandainya Johan As'ari adalah jodoh saya. Saya bersyukur kalau ditakdirkan Johan menjadi jodoh saya kerana saya tidak perlu melalui peringkat berkenalan. Saya sudah kenal Johan sejak 3 tahun yang lalu dan semakin rapat sejak itu," kata Shila Amzah.

Tambah Shila lagi, dia berasa tenang berkawan dengan Johan, malah keluarga kedua-dua pihak turut merestui hubungan mereka.

"Johan lelaki yang menghormati saya dan keluarga selain sentiasa memberi sokongan dalam kerjaya saya. Kami juga saling berterus terang dan sebenarnya kedua-dua ibu sudah lama berkenalan," katanya.

Sebelum ini Johan telah memberitahu kepada umum bahawa hasrat beliau  ingin melamar seorang selebriti namun tidak menyatakan siapa selebriti tersebut.

Darisudutpandang: Apa lagi yang tunggu tu Johan? Masuk lah meminang......

Kisah seorang sahabat: Ujian Allah paling hebat

Ini adalah artikel yang ketiga berkenaan dengan kisah seorang sahabat yang sedang diuji oleh Allah dengan ujian yang maha hebat. Artikel ini...