Sabtu, 10 Mei 2014

20 Kumpulan K-Pop Wanita popular

Ada bermacam-macam nama dan kumpulan K-Pop daripada Korea Selatan ini, namun hanya yang segelintir sahaja yang benar-benar popular dan dikenali ramai.

Berikut adalah 20 Kumpulan K-Pop Wanita popular.


20. AOA (Ace of Angel)
Dianggotai oleh 8 orang ahli iaitu Choa, Jimin, Yuna, Youkyung, Hyejeong, Mina, Seolhyun, Chanmi. Membuat kemunculan pertama pada tahun 2012 dengan album yang berjudul Angels' Story
19. Hello Venus
Dianggotai oleh 6 orang iaitu Alice, Nara, Yoo Ara, Yoonjo, Lime, Yooyoung. Telah mengeluarkan album yang pertama berjudul Venus pada tahun 2012.
18. Spica
Boa, Juhyun, Narae, Jiwon dan Bohyung adalah 5 gadis yang menganggotai Spica. Membuat kemunculan pertama pada 2012 dengan tajuk lagu Potently sebagai single pertama.
17. Dal Shabet
Kumpulan ini dianggotai oleh Serri, Ah Young, Jiyul, Woohee, GaEun dan Subi. Kumpulan ini telah ditubuhkan pada penghujung 2010 dan singlenya yag pertama muncul pada awal 2011 dengan tajuk Supa Dupa Diva.
16. Nine Muses
Dianggotai oleh 9 orang gadis. Mereka ialah Hyuna, Lee Sem, Sera, Euaerin, Eunji, Sungah, Kyungri, Hyemi dan Minha. Album pertama telah dilancarkan pada 2010 dengan tajuknya Let's Have A Party.
15. Rainbow
Woo-ri, Seung-ah, Jae-kyung, No Eul, Yoon-hye, Ji-sook dan Hyun-young telah menganggotai kumpulan ini. Telah melakukan kemunculan yang pertama dengan EPnya Gossip Girl pada tahun 200914. A-Pink
Kumpulan A Pink (Korean: 에이핑크) berada di bawah label A Cube Entertainment di tubuhkan pada 2011. Kumpulan ini dianggotai oleh  Park Cho-rong, Yoon Bomi, Jung Eun-ji, Son Na-eun, Kim Nam-joo dan Oh Ha-young. Hong Yoo-kyung telah meninggalkan kumpulan ini pada April 2013. Kumpulan ini telah mengeluarkan 3 EP dan 1 album studio. Pada April 2011, mereka telah memperkenalkan diri mereka dengan lagunya, Mollayo (몰라요; "I Don't Know") daripada  EP Seven Springs of A Pink di Mnet's M! Countdown. Mereka telah memenangi Numerous Rookies Awards di anugerah 26th Golden Disk Awards, 21st Seoul Music Awards, dan 13th Mnet Asian Music Awards.
13. After School
After School (Hangul: 애프터스쿨, Japanese: アフタースクール,) adalah kumpulan yang bernaung di bawah Pledis Entertainment pada 2009.  Mempunyai 8 orang ahli: Jungah, Jooyeon, Uee, Raina, Nana, Lizzy, E-Young dan Kaeun. Soyoung telah meninggalkan kumpulan ini pada 2009, di susuli oleh Bekah pada July 2011 dan Kahi pada September 2012. After School dengan rasminya membuat kemunculan pada January 2009 dengan lagunya AH! dengan 5 anggota asalnya Kahi, Jungah, Soyoung, Juyeon dan Bekah.
12. T-Ara
T-ara ( 티아라; Japanese: ティアラ) membuat kemunculan pada 2009 dan adalah kumpulan yang bernaung dibawah label Core Contents Media (CCM). Anggota asalnya adalah Hana, Jiwon, Eunjung, Hyomin, dan Jiyeon, mereka telah mengeluarkan lagu pertama iaitu Good Person (좋은 사람, Joheun Saram) untuk soundtrack drama Korea Cinderella Man pada April 2009. Selepas Hana dan Jiwon keluar daripada kumpulan ini selepas 2 bulan kemudian, T-Ara telah membawa masuk Boram, Soyeon dan Qri  pada July 2009, dan single pertamanya adalah bertajuk Lies (거짓말, Geojitmal).
11. Girl's Day
Girl's Day (Hangul: 걸스데이) berada dibawah agensi pengurusan Dream Tea Entertainment Mempunyai ahli sebanyak 4 orang iaitu Sojin, Minah, Yura dan Hyeri. Pada 7 Julai 2010,  mereka telah membuat kemunculan pertama dengan MV, Tilt My Head, dan 2 hari kemudian melancarkan mini-album Girl's Day Party 1.
10. Secret
Secret (Korean: 시크릿; Japanese: シークレット) adalah dibawah agensi TS Entertainment pada 2009. Kumpulan ini dianggotai oleh Jun Hyoseong, Jung Hana, Song Jieun dan Han Sunhwa. Mereka telah mengeluarkan single pertama mereka yang bertajuk, I Want You Back pada October 13, 2009.
9. Brown Eyed Girls
Brown Eyed Girls, atau dikenali dengan B.E.G., BG atau 브아걸 (beu-ah-geul) adalah kumpulan yang bernaung dibawah agensi Nega Network. Kumpulan ini dianggotai oleh: JeA, Miryo, Narsha dan Ga-In. Membuat kemunculan pada tahun 2006 dengan album Your Story dan hanya popular pada tahun 2008 dengan lagunya L.O.V.E. kumpulan ini mengukuhkan lagi namanya dalam dunia K-Pop pada 2009 dengan lagunya Abracadabra. Pada awalnya kumpulan ini dikenali sebagai Crescendo sebelum menukar nama kepada "Brown Eyed Girls".
8. 4Minute
4Minute ( 포미닛) dianggotai oleh 5 orang iaitu Nam Ji-hyun, Heo Ga-yoon, Jeon Ji-yoon, Kim Hyun-a, dan Kwon So-hyun. Kumpulan ini ditubuhkanc pada 2009 dan berada dibawah agensi Cube Entertainment. Single pertama kumpulan ini dilancarkan pada Jun 2009 dengan tajuknya, Hot Issue. Pada Desember 2010, kumpulan ini telah melancarkan album yang pertama di Jepun bertajuk Diamond. Pada 2011, kumpulan ini telah melancarkan album penuh yang pertama bertajuk 4Minutes Left. Kumpulan ini telah mendapat Anugerah Bonsang di 20th Seoul Music Award dan Anugerah Artis Terbaru Kpop di anugerah Billboard Japan Music 2010.
7. Wonder Girls
Kumpulan ini adalah kumpulan yang paling terkenal di seluruh dunia tetapi popularitinya agak menurun disebabkan penukaran anggota kumpulan dan album yang dikeluarkan. Wonder Girls (Korean: 원더걸스, Chinese: 奇迹女孩, Japanese: ワンダーガールズ) telah dianggotai oleh Sunye, Yubin, Yeeun dan Hyelim. Kumpulan ini berada dibawah agensi penerbit dan penulis lirik Park Jin-Young iaitu JYP Entertainment. Bagi urusan di Amerika syarikat, kumpulan ini diuruskan oleh Creative Artists Agency.

Kumpulan ini mendapat nama Wonder Girls daripada ilham the girls who can amaze the world. Kumpulan ini telah membuat kemunculannya yang pertama pada tahun 2007 di MBC's Show! Music Core, mempersembahkan Irony daripada albumnya yang pertama The Wonder Begins. Kumpulan ini juga membuat kemunculannya yang pertama di Amerika pada 2009 sebagai pembuka tirai bagi persembahan The Jonas Brothers' World Tour mempersembahkan  lagu Nobody dalam versi English. Pada penghujung 2009 juga lagunya telah berada di carta ke 76 dalam carta Billboard Hot 100 menjadikan kumpulan ini, kumpulan pertama daripada Korea yang memasuki carta tersebut.
6. Miss A
Miss A (미쓰에이), dianggotai oleh 4 orang gadis cantik iaitu  Fei, Jia, Min dan Suzy. Kumpulan ini berada di bawah JYP Entertainment. Nama kumpulan ini asalnya adalah Miss Asia kerana kumpulan ini dianggotai oleh gadis daripada Cina dan Korea. Kumpulan ini telah secara rasminya mengeluarkan single yang pertama pada 2010 dengan lagunya Bad Girl Good Girl. Lagu ini daripada album Bad but Good. Kurang daripada sebulan, lagu ini telah berjaya menempatkan diri ke dalam beberapa carta muzik, misalnya tempat pertama di KBS "Music Bank", tempat pertama dalam program Inkigayo daripada SBS. Pada Ogos 2010, kumpulan ini telah menerima Anugerah Mutizen di M.net's M! Countdown. Lagu ini kekal bertahan ditempat pertama selama 4 minggu dan memecahkan rekod yang dibuat oleh Girls' Generation.
5. f(x)
f(x) (Korean: 에프엑스,) adalah kumpulan yang dianggotai oleh Victoria, Amber, Luna, Sulli dan Krystal. kumpulan ini diuruskan oleh agensi SM Entertainment. Kumpulan ini membuat kemunculan yang pertama pada 2009 dengan melancarkan single digitalnya yang bertajuk LA chA TA.
4. Kara
Kara ( 카라, Japanese: カラ,) adalah kumpulan dibawah agensi DSP Media. Kumpulan ini dianggotai oleh Park Gyuri, Han Seungyeon, Goo Hara dan Kang Jiyoung. Nama kumpulan ini diambil dari perkataan Greek chara, yang membawa maksud melodi yang cantik.  Kumpulan ini telah membuat kemunculan pada 2007 dengan lagunya Break It daripada album mereka The First Blooming. Kumpulan ini dijangka akan popular sepertimana kumpulan senior mereka Fin.K.L. Namun begitu, sambutan daripada pendengar dan peminat amat mendukacitakan. Selepas menukar imej dan muzik mereka, kumpulan ini melancarkan mini album Rock U pada 2008.
3. Sistar
Sistar (씨스타) adalah kumpulan yang berada dibawah pengurusan Starship Entertainment. Kumpulan ini dianggotai oleh Hyolyn (Hyorin), Bora, Soyou dan Dasom. Kumpulan ini telah membuat kemunculannya yang pertama pada Jun 2010 dengan single pertamanya Push Push. Pada Ogos 2010 pula, kumpulan ini melancarkan single kedua mereka iaitu Shady Girl. Manakala single ketiga mereka pula dilancarkan pada November 2010 yang bertajuk How Dare You mendapat sambutan yang hangat. Dengan lagu ini membawa mereka menduduki ranking yang pertama dalam carta muzik MelOn, Mnet, Soribada, Bugs, Monkey3 dan Daum Music.
2. 2Ne1
Nama kumpulan ini membawa maksud abad ke 21 dan New Evolution. Kumpulan ini berada dibawah pengurusan YG Entertainment. Kumpulan ini dianggotai oleh CL, Minzy, Dara dan Bom. Membuat kemunculan yang pertama dalam Lollipop iaitu iklan untuk LG Electronics bersama Big Bang. 2NE1 telah mengeluarkan single pertama mereka iaitu Fire pada Mei 2009. Album studio mereka bertajuk To Anyone pula dilancarkan. EP pertama mereka yang bertajuk I Don't Care, telah memenangi Song of the Year di anugerah Mnet Asian Music Awards 2009.
1. Girls' Generation
Di Korea kumpulan ini dinamakan So Nyeo Shi Dae(Korean: 소녀시대) atau SoShi (소시) atau SNSD. Nama Girls' Generation bermaksud Penguasaan Generasi Perempuan. Di Jepun, kumpulan ini dikenali sebagai Shojo Jidai (Japanese: 少女時代) adalah kumpulan yang ditubuhkan dibawah syarikat S.M. Entertainment pada 2007. Kumpulan ini dianggotai oleh 9 ahli iaitu Taeyeon, Jessica, Sunny, Tiffany, Hyoyeon, Yuri, Sooyoung, Yoona dan Seohyun.

Kumpulan ini mendapat perhatian pada permulaan kerjaya mereka dengan lagu-lagu seperti Into the New World dan Kissing You tetapi apabila lagu Gee yang dikeluarkan pada 2009 telah menaikkan lagi populariti kumpulan ini yang telah diklasifikasikan oleh talian kedai muzik MelOn sebagai lagu yang paling popular dekad ini di Korea Selatan ( ranking berdasarkan prestasi carta). Kumpulan ini mengukuhkan kedudukan mereka dalam industri muzik Korea dengan single Tell Me  Your Wish, Run Devil Run, dan Oh!, dari tahun 2009-an hingga awal 2010. Pada tahun 2010 sahaja, kumpulan itu menjual lebih daripada 11,730,000 album digital dan single. Populariti kumpulan ini di Korea Selatan telah memberikan mereka gelaran The Nation Singles dan The Nation Girls Group. The Sisa Jurnal telah menamakan kumpulan ini sebagai penghibur paling berpengaruh bagi tahun-tahun 2011 dan 2012 , menjadikan mereka kumpulan idola wanita pertama dalam sejarah berada dalam senarai tersebut. Kumpulan ini juga telah disenaraikan sebagai # 1 dalam senarai 'Penyanyi Top Perempuan'  empat tahun berturut-turut oleh Kajian Populariti Leespiar di Korea.  Asia Today pula telah meletakkan kumpulan ini di tangga ke 44 senarai 50 Pemimpin berkuasa pada tahun 2011. Kumpulan ini juga berada di kedudukan pertama dalam senarai  40 Selebriti Berkuasa di Korea bagi tahun 2011 dan 2012.

2 ulasan:

  1. mantap cuy cantik cantik
    quote "Di Korea kumpulan ini dinamakan So Nyeo Shi Dae(Korean: 소녀시대) atau SoShi (소시) atau SNSD. Nama Girls' Generation bermaksud Penguasaan Generasi Perempuan. Di Jepun, kumpulan ini dikenali sebagai Shojo Jidai (Japanese: 少女時代) adalah kumpulan yang ditubuhkan dibawah syarikat S.M. Entertainment pada 2007. Kumpulan ini dianggotai oleh 9 ahli iaitu Taeyeon, Jessica, Sunny, Tiffany, Hyoyeon, Yuri, Sooyoung, Yoona dan Seohyun Music Kpop."

    BalasPadam
  2. Twice mana....Lain kali masukkan lah semua kumpulan...Jadi,senang orang nak tengok

    BalasPadam

10 surah mustajab

Semuanya dengan izin Allah S.W.T. Dengan Istiqamah dan Doa kepada-Nya, InsyaAllah di makbulkan apa yang kita kehendaki. Jom kita amalkan s...