Rabu, 12 Mac 2014

25 anugerah buat wanita dan yang bergelar isteri

Sebenarnya begitu banyak anugerah dan kelebihan yang Allah berikan kepada wanita dan yang bergelar isteri. Namun begitu mengikut hadis Rasulullah saw ketika Israk dan Mikraj, beliau melihat banyak wanita diseksa di dalam neraka.

dari sudut pandang, isteri, wanita, solehah, anugerah Allah
Mengapa terjadinya demikian? Padahal begitu banyak kelebihan yang Allah berikan kepada mereka.

Kita lihat apakah kelebihan wanita dan yang bergelar isteri ini...

1. Dua rakaat solat daripada wanita hamil lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

2. Wanita yang memberi susu kepada anaknya daripada buah dadanya akan mendapat satu pahala daripada setiap titik susu yang diberikannya.

3. Apabila suami pulang ke rumah dalam keadaan letih dan isteri melayan suami dengan baik akan mendapat pahala jihad.

4. Seorang isteri yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga suaminya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

5. Isteri yang melihat suami dengan kasih sayang dan suami pula melihat isteri dengan penuh kasih sayang, Allah s.w.t. akan pandang dengan penuh rahmat.

6. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar di jalan Allah s.w.t. dan kemudian menjaga rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya dan jadi ketua kepada 70 000 Malaikat dan bidadari. Wanita itu akan dimandikan dalam syurga lalu menunggu suaminya sambil menaiki kuda yang dibuat dari permata Yaqut.

7. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampun oleh Allah s.w.t. seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah s.w.t. memberinya 12 tahun pahala ibadat.

8. Wanita yang memerah susu binatang dengan bacaan “Bismillah” didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

9. Wanita yang menguli tepung dengan “Bismillah” Allah s.w.t. akan berkatkan rezekinya.

10. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir dapat pahala seperti menyapu lantai Baitullah.

11. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah s.w.t. mengizinkannya masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia kehendaki.

12. Pahala bagi wanita hamil adalah seperti berpuasa pada siang hari dan beribadat pada malam hari.

13. Wanita yang bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah swt. akan beri satu pahala Haji.

14. Sekiranya wanita itu meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira mati syahid.

15. Apabila seorang wanita yang menyusukan anaknya yang menangis diwaktu malam dengan sabar, dia dapat pahala satu tahun sembahyang dan puasa.

16. Kalau wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh 2 suku tahun maka malaikat di langit datang bawa khabar gembira bahawa syurga wajib baginya.

17. Kalau isteri layan suami tanpa khianat dapat pahala 12 tahun solat.

18. Wanita yang memicit suami tanpa disuruh dapat pahala 7 tola emas manakala isteri yang memicit suami bila disuruh akan dapat pahala 7 tola perak.

19. Wanita yang meninggal dunia dengan dapat keredhaan suaminya, dia akan masuk syurga.

20. Seorang wanita solehah lebih baik daripada 70 orang lelaki yang soleh dan wanita yang jahat itu lebih buruk daripada 1000 orang lelaki yang jahat.

21. Jika suami mengajar satu masalah agama pada isterinya dia akan dapat pahala 80 tahun ibadat.

22. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah swt di akhirat tetapi Allah swt sendiri akan datang pada wanita yang memberati auratnya iaitu yang memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah (tetap).

23. Seorang isteri yang menyambut baik kedatangan suaminya yang dalam keadaan marah, Allah swt beri kepadanya setengah pahala jihad.

24. Allah swt berkati dalam rezeki bila seorang wanita memasak dengan berzikir Bismillah.

25. Allah swt akan melaknati wanita yang sengaja mendedahkan auratnya kepada lelaki yang bukan muhrimnya.

Tunggu apa lagi....jom rebut anugerah yang Allah bagi ini kepada setiap wanita dan yang bergelar isteri...moga anda menjadi seorang wanita yang solehah dan isteri yang solehah.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

10 surah mustajab

Semuanya dengan izin Allah S.W.T. Dengan Istiqamah dan Doa kepada-Nya, InsyaAllah di makbulkan apa yang kita kehendaki. Jom kita amalkan s...