Sabtu, 15 Jun 2013

6 fakta tentang kelahiran bayi yang perlu kita tahu.

Buat pasangan yang tidak sabar menanti kelahiran bayi, di sini saya kongsikan 6 fakta tentang kelahiran bayi yang perlu anda tahu.

dari sudut pandang, bayi, fakta, kelahiran1. Hanya 5 peratus sahaja bayi yang lahir pada tarikh yang dijangka lahir (EDD: Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke-37 dan 42 kehamilan.

2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal. Ianya adalah untuk menampung kandungannya.

3. Purata darah yang hilang dalam proses kelahiran normal adalah 500ml.

4. 80 peratus wanita mengalami sindrom 'Baby Blues' semasa 2 minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.

5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.

6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.


Disebabkan betapa azabnya untuk melahirkan bayi, Allah telah menganugerahkan banyak pahala buat wanita yang bersalin seperti:

1. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah baginya pahala seperti pahala jihad.

2. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosanya yang lepas.

3. Ibu yang bersalin Allah anugerahkan pahala seperti 70 tahun solat dan puasa.

4. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala seperti menunaikan haji.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

10 surah mustajab

Semuanya dengan izin Allah S.W.T. Dengan Istiqamah dan Doa kepada-Nya, InsyaAllah di makbulkan apa yang kita kehendaki. Jom kita amalkan s...